Stugsommar

Stugor på Öland

Söker du fina stugor på Öland har du kommit helt rätt!

Milsvida sandstränder, många soltimmar och underbart havsbad.En stuga eller flera stugor på Öland

Här kan du boka stugor från norr till söder och från västkust till östkust. Att hyra stuga på Öland är för många ett måste på sommaren andra har aldrig hyrt stuga på Öland tidigare. Öland erbjuder faktiskt stora upplevelser för hela familjen. Vissa föredrar norra Öland med Böda sandstrand och fyren långe Erik, andra tycker bättre om den södra delen av Öland där du bland annat kan ströva på Alvaret eller besöka Långe Jan.

Unikt och öppet landskap

Via den vackra Ölandsbron från Kalmar kommer du till ett unikt, öppet landskap med något att se och göra för alla. Det är inte så konstigt att Öland ligger många varmt om hjärtat - inte minst kungafamiljen som varje år spenderar sina somrar på Solliden i Borgholm. Här kan allmänheten njuta av kungafamiljens vackra parker med olika inriktningar, öppen året runt och här visas varje år olika kungliga utställningar. Ta chansen i år och boka någon av våra stugor på Öland du också.

Öland har många golfbanor

Men det är inte bara sandstränder, väderkvarnar, vackra parker och kungafamiljen på Öland. Ön består i huvudsak av kalksten vilket syns på de gamla stenhus, borgar, kyrkor och stenmurar som finns över hela Öland. Här finns dessutom flera fina golfbanor med mindre än 30 minuters bilfärd till närmsta tee oavsett vart på ön ni befinner er.

Våra stugor på Öland

Norrut finner ni fina småställen som Löttorp, Böda, Byxelkrok och alla välskötta väderkvarnarna i Lerkaka . Åker ni söderut finner i Färjestaden, Mörbylånga, Degerhamn och många andra platers som lockar turister hela året. Gillar man fågelskådning erbjuder Öland fågelguidning i Ottenby. Vi kan erbjuda fina stugor från norr till söder på Öland.

Norra Öland

Att hyra stuga på norra Öland ger härliga semesterminnen och upplevelser i detta fantastiska område. Bara resan från pulserande, sköna sommarstaden Borgholm och norrut är en upplevelse i sig. Vyerna är vackra och stränderna alltid nära på båda sidor av ön. Det är en alldeles speciell känsla att kunna se soluppgången i öster och mot kvällen i stället beundra solnedgången över svenska fastland åt andra hållet i väster.


Borgholms Slott ”Nordens skönaste ruin” hör till de byggnadsverk som väl knappast lämnar någon besökare oberörd. Dess storlek är överväldigande och läget fascinerande. Sällan har natur och arkitektur smält samman till en sådan enhet som här och denna enhet blev bara ytterligare framhävd, när slottet år 1806 härjades av en stor brand och det endast blev kalkstensmurarnas nakna former kvar av all den forna härligheten.


Som tidigare nämnt är Sollidens slott Kungafamiljens sommarparadis sedan generationer tillbaka. När du besöker slottsparken förstår du snart varför, här kombineras frodighet och grönska med vindlande gångar och spännande historier.


Från Löttorp i norr är det bara en knapp kilometer till Ölands östra sida och ca 4 km till den västra sidan, vilket innebär att ni som hyr en stuga i Löttorp egentligen kan promenera eller cykla till båda kusterna.


Byxelkrok bjuder på både restauranger och shopping. Bland alla de fantastiska besöksmålen på norra Öland kan vi nämna; Ekopark Böda som bjuder på alltifrån karga sandhedar med stormvridna tallar, till kalkrika ängstallsskogar med en mångfald av orkidéer och frodiga lövlundar med jätteekar. Böda har inte bara en fascinerande natur att erbjuda - kulturarvet är också högst påtagligt. Det stora antalet välbevarade fornlämningar är unikt i norra Europa. Nästan helt intakta byar med husgrunder, stenhägnader och gravfält berättar om forna ölänningars liv här. Under soliga sommardagar är buktens mycket vackra sandstränder väldigt populära. Runt hela Böda sträcker sig en cykelled som passerar flera sevärdheter.


Längst ut på Ölands nordöstra udde ligger Trollskogen, en gammal betespräglad barrskog som verkligen gör skäl för sitt namn. Här växer knotiga vindpinade tallar och gamla grova vidkroniga ekar. Den trolska känslan förstärks av all murgröna som klättrar på mark och över trädstammar. Trollskogen utgör ett av Ölands mest omtyckta och välbesökta utflyktsmål.


Andra sevärdheter är Föra trädgård, Gillberga natur och kulturbrott, Neptuni åkrar, Sandviks kvarn, Byrums raukar och så de berömda väderkvarnarna i Lerkaka.


På nordvästra sidan vid Byrum finns alltså Ölands mest kända och finaste raukområde. De sällsamma stenstoderna har mejslats fram under årmiljoner av havets rörelser mot kalkstenen.


Och missa inte den norra uddens allra mesta sevärdhet - Fyren Långe Erik. Där finns en liten souvernirbutik samt ett pittoreskt fik, allt i anslutning till fyren med enastående miljöer och härlig utsikt över Ölands norra udde.

Södra Öland

Kommer du till södra Öland bjuds du en ljuvlig mix av vackra stränder, underbara små orter och fiskelägen, kulturella sevärdheter, bra shopping och så det vackra landskapet. Det är därför en riktigt bra idé att hyra stuga på södra Öland också.


Här blir det din underbara plats att vistas i och uppleva på nära håll. Från den stuga ny hyr kan en heldag i bilen, där ni åker runt hela södra delen upp till Borgholm, ge de bästa upplevelser. Längs vägen hittar ni säkert era absoluta favoritställen. Någon av de andra dagarna på er stugsemester är lämpade att besöka favoritplatsen igen och ge den platsen, ert egna smultronställe, extra mycket tid.


Gettlinge gravfält ligger på Ölands sydvästra sida intill väg 136, med vacker utsikt över Kalmarsund. Några gravar ligger även på alvaret öster om vägen. Gravfältet sträcker sig från Gettlinge by, ca två kilometer söderut. I norra delen hittar man de mest varierande gravformerna. Här ligger en skeppssättning och ett par domarringar av runda stenblock, vilande på tre mindre stenar - en för Öland karakteristisk fornlämningstyp. Intill skeppssättningen står två höga resta kalkstenshällar. På gravfältet finns även ett flertal resta stenar, fyrsidiga stensättningar m.m.


Här på södra sidan finns så mycket att se och göra, t ex Beijershamn-Hagapark, Eketorps borg, Gynge & Möckelmossen, Himmelsberga, Karlevistenen och så mycket mer.


Längst ner på Ölands södra udde ligger Ottenby med fyren Långe Jan. Med sina 42 meter är den Sveriges högsta fyr. Den är byggd 1785 och var från början en öppen stenkolsfyr, sedan dess har fyren genomgått flera ombyggnader och moderniseringar. Idag är den obemannad och helt automatiserad, lysvidden uppgår till hela 26 sjömil.


Fyren är öppen för besökare och via en spiraltrappa om 197 trappsteg tar man sig upp till toppen. Väl där får man sin belöning - en fantastisk utsikt över havet, Ottenbylund och stora delar av södra Öland. Den gamla fyrvaktarbostaden har numera blivit värmestuga och tjänstgör även som ett litet museum över fyrplatsens historia. Vid fyrplatsen ligger också Ottenby fågelstation, ett naturum, och en restaurang


Södra Öland är även det område där ni kan handla riktigt fina minnen, besök ex vis Atelje Johanna, Blå Kulan, Galleri och Café Båthuset, Kastlösa Glashytta, Paradisverkstaden, Robert Oldegaard Glaskonst eller The Glass Box.


Att hyra stuga på Öland ger många fina semesterminnen för framtiden. Hyr stuga via Stugsommar. En trygg stuguthyrning via seriös stugförmedling.